Wat over de drempel ligt
Een gesprek over traditie en vooruitgang met bedrijfsleidster Gabriele Siedle en Eberhard Meurer, die gedurende meer dan drie decennia als Hoofd Design het gezicht van het merk verzorgde. Sinds 2013 is hij in ruststand.
Mevrouw Siedle, wat verbindt u met het begrip „drempel“?

Gabriele Siedle: De drempel scheidt en verbindt tegelijk, dat maakt haar zo spannend. Of zij ontvangt of afwijst, hangt er van af, wie zich voorstelt. Een mooi beeld voor dat, wat Siedle bij de ingang doet.

U bent een onderneming met lange traditie. Wat ligt bij Siedle over de drempel?

Gabriele Siedle: Momenteel veranderen wij de definitie van de drempel zelf. Zij is vandaag daar, waar u haar wilt hebben, bijvoorbeeld onderweg op de mobiele telefoon of op de desktop computer. Siedle zal zo innovatief blijven als altijd. Overigens niet alleen in de wereld van de producten: U spreekt met de eerste vrouw in de ondernemingsleiding sinds 259 jaar, en de volgende generatie zal voor de eerste keer niet de naam Siedle dragen. Aan de andere kant van de drempel wachten spannende tijden.

In hoeverre zijn de vereisten aan gebouwencommunicatie veranderd? Spreken bouwwerken tegenwoordig een andere taal dan vroeger?

Eberhard Meurer: In ieder geval biedt de techniek de mogelijkheden daarvoor. Neemt u alleen maar de directe blik op de ingang, die tegenwoordig de videobewaking overneemt. Biometrische en elektronische toegangscontrolesystemen identificeren bezoekers en beheren toegang. Brievenbussen nemen pakketten aan, wanneer de bewoners er niet zijn. De ingang wordt intelligenter, en architecten verkrijgen altijd meer vrijheden, om hem vorm te geven.

Gabriele Siedle: Het is alleen jammer, dat zij deze vrijheid niet altijd op de juiste wijze gebruiken. De ingang wordt in de hedendaagse architectuur vaak verwaarloosd.

Eberhard Meurer: De belangrijke functie van vertegenwoordiging en de aangemeten ingang schijnt in de vergetelheid te raken. Vroeger kenden bouwheren en bouwmeesters de betekenis van de ingang en gaven hem met zorg vorm. Vandaag is hij vaak gereduceerd tot een opening in de gebouwcasco.

Men zegt, de eerste indruk telt. Siedle-producten zijn vaak het eerste contact van een bezoeker met zijn doel. Is dat geen geweldige verantwoordelijkheid?

Gabriele Siedle: Absoluut. De eerste indruk is des te sterker, wanneer hij met alle zintuigen wordt waargenomen. De bezoeker spreekt met het huis, hij hoort het en wordt door hem bekeken, en hij raakt het aan om contact op te nemen – alles via Siedle-systemen.

Eberhard Meurer: Daarom denken wij niet alleen aan spraakinstallaties, maar aan de gehele ingang. Onze systemen brengen alle functies in een eenduidige vormgeving. Materiaal, vormen, kleuren – alles past samen en spreekt één taal.

Uw doel is het perfecte systeem voor iedere architectuur. Laten we het spel eens omdraaien: Hoe zou de perfecte architectuur voor Siedle-systemen er uit zien?

Gabriele Siedle: Iedere architectuur, die het ingangsbereik bewust vormgeeft, is goed voor Siedle. Wij hebben problemen, waar de ingang achteloos behandeld wordt en alleen de prijs telt.

Eberhard Meurer: Siedle-Design werkt met een gereduceerde vormentaal, die op geometrische basisvormen is gebaseerd. Daarom is hij verregaand neutraal en harmonieert met veel stijlen. Wij maken geen opgaven, maar ondersteunen veelvoud. Siedle reikt de gebruiker systemen aan, die hij oneindig kan variëren. Anders dan bij handmatig maatwerk heeft hij daarbij de zekerheid, altijd een esthetisch foutloos, perfect verwerkt product te ontvangen.
© 2015 S. Siedle & Söhne OHG
Printen
Twitter Facebook TOP