Astrup Fearnley Museum
Locatie: Oslo, Noorwegen

Architectuur: Renzo Piano, Genua/Parjs/New York

De architectonische vormentaal van het Astrup Fearnley museum voor moderne en hedendaagse kunst speelt in op de motieven van zijn ligging in het oude havengebied van Oslo. De houten bekledingen herinneren aan zeilschepen, de slanke stalen steunen doen aan scheepsmasten en zeilen denken. Daaroverheen welven zich als zeilen geworpen glazen danken, waardoor een maximum aan daglicht de verdiepingen van het museum in vloeit.
De vereisten aan de gebouwencommunicatie van het museum zijn hoog; zij betreffen in gelijke mate zowel de functionaliteit als ook de optische werking. De deurstations van de Designlijn Siedle Steel vervullen beiden. Dankzij hun klassiek-tijdloze voorkomen voegen zij zich volkomen in het terughoudende Design van het museum in, dat op haar beurt expliciet de kunstwerken in het middelpunt wil stellen. Aan de houten bekledingen in het binnen- en buitenbereik worden in totaal zes deurstations uit geborsteld edelstaal ingezet, individueel voor de betreffende drempel geconfigureerd en geproduceerd.
Buiten de openingstijden regelen deurstations van Siedle ook bij de trappenhuizen en liften het publieksverkeer van het museum. De deurstations integreren naar wens een onopvallende, vlakke camera, een toegangscontrole met codeslot en een deuropenertoets voor de barrièrevrije toegang. Het Steel Design werkt decent, tegelijkertijd vinden bezoekers dankzij de duidelijke symbolen intuïtief hun weg.
Renzo Piano wilde aan de glazen gevels in het ingangsbereik geen technische installaties laten aanbrengen. Voor de deurcommunicatie waren daarom vrijstaande zuilen uit de Designlijn Siedle Steel de juiste keuze. 13 zuilen uit geborsteld edelstaal met individueel gegraveerde deuropenertoets en toegangscontrole per codeslot wijzen de weg. De grote deuropenertoets is zo geplaatst, dat zij mensen in rolstoel een probleemloze toegang verschaft.
In hun terughoudende vormentaal geven de binnenstations de aanvulling op de duidelijke lijnen van Siedle Steel weer. De video handsfree telefoon in tafeluitvoering maakt een comfortabele bediening zonder hoorn mogelijk.
© 2020 S. Siedle & Söhne OHG
Twitter Facebook TOP