Kliniek Schwarzwald-Baar
Locatie: Villingen-Schwenningen

Architectuur:
Thiede, Messthaler, Klösges Architekten/Ingenieure, Vögele Architekten, TMk Architekten, Düsseldorf
Elektroplanning:
Ebert Ingenieure, Nürnberg, Oberle Ingenieure, Villingen-Schwenningen
Elektro-installatie:
primion Technology, Leinfelden-Echterdingen

Met de Schwarzwald-Baar kliniek volgt de regio de moderne strategie van de centrale verzorging. De grote kliniek bundelt de medische vakbekwaamheid van de regio en zet nieuwe maatstaven voor comfort, diagnose en behandeling. Het IP gebaseerde gebouwencommunicatiesysteem Siedle Access past zich aan de grootte van het project aan en garandeert een maximum aan flexibiliteit.
De Schwarzwald-Baar kliniek behoort tot de grootste en best presterende centrale verzorgingsklinieken in het land. Met 750 bedden, 15 operatiezalen en de modernste technische uitrusting verzorgen 24 vakafdelingen op 46.000 vierkante meter per jaar 50.000 verblijvende patiënten. Flexibiliteit is bij een object van deze grootte en veiligheidsgraad een wezenlijke vereiste aan de gebouwencommunicatie, net zoals de overbrugging van aanzienlijke afstanden en de aansluiting van talrijke toestellen.

Bijzondere vereisten had de kliniek voor wat betreft de eindapparaten voor de gebouwencommunicatie: Het IP gebaseerde communicatiesysteem Siedle Access sluit talrijke buiten- en binnendeuren evenals de liften van de kliniek met WLAN telefoons.
De kliniek besloot met Siedle Access bewust voor een IP systeem. De IT experts van de grote kliniek stonden op een technologie, die zich in bestaande IT infrastructuren in voegt, een eigen oplossing was hier geen optie. Deze zou op basis van de aanzienlijke leidinglengtes ook technisch niet mogelijk zijn geweest.

De vrijstaande zuil aan de hoofdingang integreert vlaklamp, brievenbus, videocamera en een vrijschakelelement voor de brandweer sleutelkast.
Tot de essentiële punten van een grote kliniek tellen de verschillende toegangen voor de noodopname. Daar mag het ook bij grote drukte niet tot vertragingen komen. Hier regelt een zuil met videocamera, oproeptoetsen en toegangscontole de toegang.

Alle deurstations in het buitenbereik rustte Siedle met meerdere oproeptoetsen uit. Zo bereiken de oproepsignalen indien gewenst verschillende ontvangersgroepen.
Liggende patiënten bereiken de noodopname per ziekenwagen. Daar installeerde Siedle installaties van de Designlijn Siedle Classic, met videocamera en toegangscontrole.

De noodopname in het binnenbereik is via verschillende telefoongroepen bereikbaar, die flexibel kunnen worden gegroepeerd. In de groepen ingebonden zijn ook de apotheken van de kliniek.
Ook via de parkeerplaats is de noodopname bereikbaar. Patiënten melden zich bij de vrijstaande Vario zuilen. De videobewaking was voor de kliniek een belangrijk criterium voor bijzonder kritieke bereiken. Daartoe tellen het complete buitenbereik evenals alle bereiken, waarin medicijnen zijn opgeslagen.
Naast de noodopname tellen de zogenaamde „Gifkamers“ tot de bijzonder gevoelige bereiken van een kliniek, bijvoorbeeld de apotheek. Hier dient de toegang zorgvuldig te worden geregeld. Momenteel melden bezoekers zich via de tegenspreekinstallatie, later kan met videocamera en toegangscontrole worden uitgebreid.
Niet alleen patiënten, medewerkers en bezoekers betreden de grote kliniek, maar ook een veelvoud van de meest verschillende leveranciers. De toegang tot de goederenaanname is daarom streng geregeld. Toegelaten wordt alleen, via over de juiste toegangsrechten beschikt of zich via de tegenspreekinstallatie identificeert.
De grote kliniek beschikt buiten en binnen over een veelvoud van deuren. Binnen regelen de individuele afdelingen de toegang zoals gewenst. Sommige bereiken, zoals de röntgen afdeling of de afdeling beeldvorming met magnetische resonantie (MRI), hebben verhoogde veiligheidseisen. Daar worden daarom geen kaartlezers ingezet, maar codesloten, die alleen geautoriseerd personeel kan openen.
Veel flexibiliteit ook in het binnenbereik biedt het modulaire systeem Siedle Vario: De installaties rustte Siedle met elke twee blinde modules uit. Zo kunnen zij indien nodig altijd worden uitgebreid – met toegangscontroletechniek of videocamera's.
De eindapparaten zijn met Siedle Access aan alle vereisten aan te passen. Een binnenstation van Siedle zet de kliniek alleen bij de centrale in. Alle andere deelnemers communiceren met hun WLAN telefoons met de deuren in en om het gebouw.
De medewerkers van de kliniek zijn onder elkaar mobiel via WLAN telefonie bereikbaar. De verbinding van de Access server met de Cisco server programmeerde Siedle individueel voor deze toepassing.

De inzet van Siedle App werd vanuit bouwtechnische redenen gekozen: Mobiele telefoonverbindingen zijn in de kliniek op bases van de bouwmassa niet met de vereiste stabiliteit op te bouwen.
Een verdere bijzonderheid in de grote kliniek is, naast de integratie van de WLAN telefonie, die met het Access systeem verbonden liftnoodoproep. Daarmee kunnen de medewerkers van de kliniek vanaf iedere telefoon handset met de lift spreken en de mensen daarin in geval van nood contacteren.

Ook hier was de eis van de IT afdeling een IP gebaseerd systeem. De toepassing programmeerde Siedle voor dit doel voor het eerst.
Flexibele inbouwhoogtes: Op de bezoekers- en medewerkersparkeerplaats integreerde Siedle twee identieke Vario installaties in een lokale zuil. Medewerkers en langdurige bezoekers identificeren zich daar met een kaart. Al naar gelang de grootte van de auto gebruiken zij daarbij de bovenste of de onderste bedieneenheid.
Siedle Access
© 2020 S. Siedle & Söhne OHG
Twitter Facebook TOP