Universiteitskliniek Aarhus
Locatie: Aarhus, Denemarken

Architectuur:
C.F. Møller Danmark A/S, in samenwerking met Cubo Arkitekter A/S
Elektroplanning:
El:Con, Aarhus, Denemarken

In het Deense Aarhus ontstaat een van de grootste en modernste universiteitsklinieken van Europa. Het IP gebaseerde gebouwencommunicatiesysteem Siedle Access voldoet niet alleen aan de grootte van het project, het past zich ook aan de individuele eisen aan en garandeert een maximum aan flexibiliteit.
De nieuwe universiteitskliniek in Aarhus is het grootste ziekenhuisproject in de geschiedenis van Denemarken en een van de grootste bouwwerken in Europa. Na zijn gereedstelling in 2019 zal het gebouwencomplex de afmetingen van een kleine stad bereikt hebben. En zoals een stad zal de kliniekarchitectuur ook zijn georganiseerd – inclusief eigen wijken, straten en pleinen.

Afbeelding: Uitsnede van het architectuurmodel.
Het architectenbureau C.F. Møller ontwierp het gebouwencomplex zo, dat het flexibel op toekomstige eisen kan reageren. Een geweldig project, dat met de verbinding van ongeveer 2.000 deuren en binnenstations, verdeeld over talloze gebouwen met een totale oppervlak van meer dan 400.000 vierkante meter, een enorme eis aan toegangscontrole en gebouwencommunicatie vormt.
De firma El:Con, die dit bereik in het kader van het project verantwoordt, besloot voor de samenwerking met Siedle – en hier speciaal voor het systeem Siedle Access. Het IP gebaseerde gebouwencommunicatiesysteem voldoet niet alleen aan de grootte van het project, het past zich ook aan de individuele eisen aan en garandeert een maximum aan flexibiliteit – zowel buiten als binnen.
„Een vereiste was, dat het systeem ‚levendig‘ dient de zijn – met het vermogen, om zich van dag tot dag te kunnen veranderen“, aldus Ulrich Bech van Siedle Nordic. „De software is modulair opgebouwd, zodat men gemakkelijk verdere functies kan aanvullen. Het systeem reageert op toekomstige vereisten en wordt voortdurend aan de nieuwste ontwikkelingen geactualiseerd.“

Eenvoudig uit te breiden is ook het modulair opgebouwde gebouwencommunicatiesysteem Siedle Vario. De afgebeelde installatie integreert videocamera, statusweergave voor barrièrevrije toegang, luidspreker en oproeptoetsen. Over het codeslot helemaal beneden is een blinde module geplaatst – zo zijn verdere functies indien gewenst achteraf uit te breiden.
Siedle Access verbindt alle deurspraakinstallaties en toegangscontroles buiten, maar ook binnenin het gebouw – bijvoorbeeld tussen verschillende afdelingen of etages of in de liften. Het systeem stuurt, wie tot welk bereik toegang heeft – en wie niet.

„Met Siedle Access is bijna alles mogelijk“, aldus Per Thomsen, directeur bij Siedle Nordic. „Het systeem is zo flexibel, dat wij ook op speciale wensen in gaan en individuele oplossingen kunnen ontwikkelen – passend bij de plannen van de klant.“
Hoge eisen aan de veiligheid: De installaties van de Designlijn Siedle Vario integreren videocamera's, stausweergaven voor barrièrevrije toegang, luidsprekers, oproeptoetsen en het toegangscontrolesysteem van een gespecialiseerde aanbieder.

Alle foto's: Klaas de Buysser.
© 2020 S. Siedle & Söhne OHG
Twitter Facebook TOP