ARCUS Sportkliniek
Locatie: Pforzheim

Architectuur: Eggert & Partner, Stuttgart-Degerloch
Elektroplanning: Infodienst, Ettlingen
Elektro-installatie: Prinzing Elektrotechnik, Salach
Geleidesysteem: Atelier Volk, Konstanz

Patiënten en bezoekers snel en veilig de juiste richtingen wijzen, is een uitdagende opgave. Bi de ontwikkeling van het geleidesysteem koos de leiding van de kliniek daarom voor de aangewezen specialisten - en op het oriëntatiesysteem van Siedle
In de nieuwbouw van de kliniek omvatten twee gebouwen en een centrale ingangshal 15.000 vierkante meter benutte oppervlakte. Het complex is verdeeld in meerdere praktijken, stations en arts- en onderzoeksbereiken, aangevuld door een revalidatiecentrum, een apotheek en een afdeling voor orthopediegebruik. Daarbij komen nog een restaurant en winkels.

Voor de hoofdingang. Drie grote informatiedragers uit het Siedle-Oriëntatiesysteem – in hetzelfde Design en met dezelfde materiaalesthetiek als de deurcommunicatie.
14 ingangen en toegangswegen, 2 spraakverbindingen, 4 videokanalen en 18 binnenspraakposities – in zo'n omgeving speelt het hoge-prestatie installatiesysteem Siedle Multi zijn sterke punten uit.
De ingangen zijn doorgaans met deurstations uit de productlijn Siedle Steel uitgerust. Communicatie en oriëntatie presenteren zich vanaf de deurbel tot aan het kamerbordje in een eenduidig Design.
Deurstation van een grote toepassing: De oproepdisplay toont alle interne toestellen digitaal en bespaart lange belreeksen. De oproeptoets belt de portier, en medewerkers verschaffen zichzelf met de Electronic-Key toegang.
De centrale ingangshal met haar golvende glazen dak dient als ontvangst, trefpunt en verblijfplaats. Tegelijkertijd is zij uitgangspunt voor de interne toegang tot het gebouw.
De transparante ruimtestructuur wordt gedefinieerd door het contrast tussen de grijsgroene leisteenachtige vloer, wit pleister, grote, glazen wandaankledingen en voegloze, doorzichtige glasvlakken. Het geleidesysteem dient zich in de esthetiek en het karakter van de hal in te voegen – en tegelijkertijd de veilige, snelle oriëntatie van de bezoekers te garanderen.
De karakteristieke „i“ van de centrale infozuilen is een lettertype van het huisschrift, precies uit de massieve edelstalen dekplaat uitgelaserd. In de uitsnede wordt de montageplaat in de Corporate-Design kleur zichtbaar.
Design en constructie maken het Siedle-Oriëntatiesysteem extreem variabel. De afmetingen van wand-, hang- of vleugelbordjes zijn binnen het vormgevingsraster vrij te kiezen. Permanent aangebracht wordt alleen de montageplaat. De onzichtbaar bevestigde dekplaten zijn snel en gemakkelijk te wisselen.
Doordacht: Oriëntatie is ook een vraag van de zichtbaarheid. De ontwikkelaars van het geleidesysteem hebben intensief samengewerkt met architecten, elektro- en lichtplanners, om de optimale positie van de bordjes te bereiken.
Alle oriëntatiebordjes bestaan uit massief edelstaal. Enige uitzondering: De draagplaat van de hangbordjes werd uit aluminium gemaakt, om gewicht te sparen. Pictogrammen zijn uit de geborstelde dekplaat gelaserd, beletteringen met bedrukte speciale folie geplakt. De folie is lichtecht en laat zich zonder resten achter te laten verwijderen. Het systeem is zo opgebouwd, dat het door de technische dienst in de kliniek in eigen beheer kan worden geactualiseerd en onderhouden.
Interview: Goede oriëntatie
© 2019 S. Siedle & Söhne OHG
Twitter Facebook TOP