Raadhuis Biberach
Locatie: Biberach

Architectuur: Wussler Wussler Grimm, Biberach
Elektroplanning: Planungsbüro Manfred Eichhorn Friesenheim
Elektro-installatie: Elektro Bohnert, Biberach

Het raadhuis van Biberach in het Zwarte woud werd in 1913 en 1925 in twee bouwfases gebouwd. Bij de omvangrijke sanering en modernisering werd het historische bouwbestand zo veel behouden, als de vereisten aan een modern gemeentebestuur toelieten.
Bij de hoofdingang viel de keuze op een representatieve edelstalen zuil met vlaklamp en brievenbus, niet in de minste plaats omdat de materiaalkeuze en Design zich binnenin het gebouw lieten voortzetten.
Als arrestantencel, school en volksbad dient het niet meer, in plaats daarvan zijn er dienstwoningen in ondergebracht. De achteringang leidt er naar toe, uitgerust met een Vario-inbouwinstallatie inclusief twee brievenbussen.
De ruimte- en gangaanduiding in het binnenste van het gebouw correspondeert met de Steel-installatie bij de hoofdingang. Net zoals deze bestaat het Siedle-oriëntatiesysteem uit twee lagen. De draagplaat wordt aan de wand geschroefd, de daar overheen liggende dekplaat geleidingspennen en een kleefsluiting zonder gereedschap aangebracht.
Sociale en sanitaire ruimtes zijn met pictogrammen gekenmerkt. Precies gelaserde uitsneden in de edelstalen dekplaat geven zicht op de eenduidig gelakte draagplaat.
De bordjes bij kantoren en vergaderruimtes zijn vrij te beletteren. Een acrylglasplaat wordt door twee edelstaalbanden op zijn plaats gehouden. Deze zijn met het gelijke, klittenband-achtige systeem bevestigd als de pictogram-dekplaten. Het wisselen van de bordjes of de belettering gebeurt in secondes en zonder gereedschap.
© 2020 S. Siedle & Söhne OHG
Twitter Facebook TOP